מזכירות רחבה 29.3.2021
מזכירות רחבה
ישיבה 09/21 / יום ג’ 29/03/21
משתתפים בחדר ישיבות ובזום: אורה אלון, נעמי מור, יהודה כהן, צאלה גיצין, תמר גולני, חדוה שקד, הלל צרי, אביב לשם, יניב צור, ניר קיטאי, מזל אלט, זיו בן סירה, אילן אופיר רמי יעקב,
חסרים: נורית קצירי , חוה ברייר, יואב גולן.
סדר היום:
מערכת החינוך – דיווח ועדכון – מוזמנות יפה קפון עברי, קרלה נמרייקס גל הלוי.
יפה קפון עברי, רכזת מנהלת החינוך דיווחה כי מנהלת החינוך חידשה פעילותה לפני מספר חודשים.
במינהלת מכהנים עשרה חברים/ות, המנהלת עוסקת בנושאים עקרוניים, מהותיים, לא פרטניים.
מערכת גיל הרך מתפקדת עם צוותים מלאים אך אין ‘רזרבות’, הצוותים ‘נמתחים’ ואמנם יש יציבות יחסית לשנים קודמות, עבודת הצוות קשה ושוחקת עד מאד. המחסור בכוח האדם קיים והוא בכל רחבי הארץ.
בשנה האחרונה, יישמנו את החלטת המזכירות ונעשו פעולות לייצוב המערכת – העלאת שכר לעובדות, קורסים ולימודי העשרה, תגמול בדרכים שונות. בחינוך הבלתי פורמלי ישנה יציבות מבחינת כוח אדם.
יפה העלתה בפני חברי המזכירות את החלטת המנהלת לאפשר למערכת גיל הרך לסגור את הגנים בימי שישי במהלך חודשים יולי ואוגוסט. המטרה היא לאפשר לעובדים מרווח נשימה, חופש. העבודה בחינוך מורכבת יותר מבעבר והשחיקה רבה, הסבירה. גל הלוי מנהלת הגיל הרך ציינה כי זו השנה הראשונה שאין בית תינוקות עקב מיעוט לידות, יש פעוטון, גן, גן בוגר. אנחנו עוסקים הרבה בנושא כוח האדם, באיוש המערכת לשנה הבאה. יש צפי שבית התינוקות ייפתח בחודש ינואר, בשל לידות צפויות במסדה ובשער הגולן. בדיון הועלתה הצעה להציע לעובדי מפעל גולן להביא ילדים בגיל המתאים לגן בקיבוץ שער הגולן. כמו כן, נדונה החלטת המנהלת לסגור את המערכת בימי שישי בחודשים יולי ואוגוסט, לטובת ייצוב וחיזוק צוותי החינוך. אנחנו מבקשים את תמיכת המזכירות בהחלטה.
בעניין שיתוף ילדי מסדה צוין כי ילדי מסדה יכולים להיות בכל מסגרת חינוך מוכרת בעמק ורבים בוחרים בנו. הקשר טוב, בנושאים הכספיים הוא ענייני, והשותפות נמשכת לטובת כולנו.
חינוך חברתי – קרלה ניימרקס: כבר שלוש שנים שהצוותים יציבים וזה חשוב מאוד. אנחנו עובדים קשה על שימור הצוותים. בחברת ילדים יש לנו “כיופון” עם 32 ילדים ו-3 מדריכים, “מרכז” עם 25 ילדים ו-2 מדריכים. בחברת הנעורים מז”ח עם 11 חניכים ומדריכה, ו-“נעורים” 36 חניכים ומדריך. בשנתיים של קורונה התמודדנו עם הניסיון לשמור שגרה בתנאים של אי-ודאות, קיימנו מפגשים חברתיים על פי ההנחיות, המדריכים התאמצו על יצירתיות ועניין לילדים. עוסקים לא מעט בתוצאות של משבר הקורונה, הבידודים והסגרים על נפשותיהם של הילדים, ונותנים מענה לצרכים פרטניים ולתחושות דחק של הילדים. צוותי החינוך החברתי מסורים ואיכותיים, ויציבותם נוסכת ביטחון במערכת ובקרב הילדים והנוער בתקופה מורכבת המאופיינת באי ודאות מתמשכת. גם כאן במהלך תקופת הקורונה עשינו הכשרות והדרכות מקצועיות לצוותים. החלטה שהתקבלה היא לייחד את יום שלישי לתנועת הנוער (הנוער העובד והלומד) וזה העצים את ההשתתפות בפעילויותיה. פעילות נוספת עם הנוער היא הכנה לקראת שרות משמעותי בשנת השרות ובצה”ל. האתגרים של החינוך החברתי הם שימור הצוותים, התמודדות עם השפעות שנתיים של קורונה על הילדים, המשך השקעה במבנים ובמרחב החינוכי, ושמירת גודל המערכת בשותפות נכונה עם מסדה. באשר להתייחסות לעניין ימי העבודה של בני הנוער, ציינה קרלה כי הילדים צריכים לעבוד 780 שעות בין מכיתה ט’ לכיתה יא’, והתמורה על העבודה נאספת למימון מסע לפולין, רישיון נהיגה והשתתפות בפעילויות. הועלתה טענה שהם מסיימים מהר מדי את מכסת השעות או שמעדיפים לעבוד מחוץ לקיבוץ, או בענפים שהם לא חקלאות וזה פחות ערכי ופחות נחוץ. בדיון עלתה התייחסויות חברי המזכירות לסוגיות של עישון סמים או שתיית אלכוהול, קרלה ציינה שההורים והמדריכים יודעים במרבית המקרים על ההתנסויות הללו של הנוער. בעמק קיימת סיירת ההורים מאד פעילה התייחסות כיום היא העדפת הפיקוח מרחוק על ההתנסויות, וציפייה שאלה ייעשו בבגרות ובאחריות. נקיטת “מלחמת חורמה” כנגד התנהגויות אלו יוצרת אנטגוניזם וניסיונות הסתרה של הנוער.
רמי ביקש לציין את הערכה הרבה שיש למנהלות מערך החינוך, ולצוותים גם בגיל הרך וגם בחינוך החברתי . לשער הגולן יש מערכת חינוך טובה מאד, חשוב לשמרה כמערכת איכותית וערכית כפי שהיה עד היום .
בכל הקשור לבקשת מערכת גיל הרך לסגירת בתי הילדים בחודשים יולי אוג’ בימי שישי, התקיימה הצבעה וההחלטה שהתקבלה הייתה לאשר את בקשת המערכת ולאפשר סגירה של המערכת בימי שישי בחד’ יולי אוג’
תרבות – מוזמנת ניצן רימר, רכזת תרבות.
ניצן נכנסה לתפקיד בנובמבר 2021, ומאז כבר נעשו הרצאות, מפגשי העשרה, צוינו ונחגגו חגים ומועדים, טיול קיבוץ, ועכשיו פנינו לקראת ימי הזיכרון, העצמאות, שבועות וערבי תרבות בין החגים והמועדים. ניצן העלתה בדיון דילמות ולבטים שיש לה ולשותפיה נאמני התרבות בכל הקשור לניהול התרבות במציאות הקיבוצית המשתנה, לדוגמא הפעילות המשותפת עם מסדה, סוגיית התשלום של חברי קיבוץ בהשתתפות בפעילות תרבות (חלק מהפעילויות כרוכות בהוצאה כספית גדולה יותר ואמצעי להקטנת ההוצאה הוא גביית תשלום מהמשתתפים, מה שיוצר קונפליקט עם חברים, הטוענים שהתרבות לא מופרטת בשער הגולן ולכן היא צריכה להיות בחינם לחברים). נושאים נוספים שעלו בדיון הם תרבות רב-גילאית, סוגיית אחזקה ותפעול מועדון התרבות, ביצוע הקמה וחיסול אתר האירוע, עבודה בתמורה למארגנים, אחזקה וניהול הציוד וביצוע תאורה והגברה. ניצן ציינה שהמדיניות היא קביעת צוותי עבודה – צוות לכל חג, ואלה עושים עבודה נהדרת. ניצן הציגה בפני המזכירות את תוכנית האירועים עד לסוף השנה בשילוב דיווח תקציבי. חברי המזכירות הודו לניצן על העשייה הרבה בתקווה להמשך פעילויות תרבותית עשירה.
- דיווחים והודעות:
הקיבוץ שותף למאמץ הלאומי לעזור לאזרחי אוקראינה שנמלטו מהמלחמה בארצם. אנחנו בקשר עם המועצה האזורית והתנועה הקיבוצית ואלה יפנו אלינו בקשות אם יידרש. דיווחנו לתנועה שיש ביכולתנו להקצות עד 10 חדרים לאירוח משפחות בתיירות כמו כן, הנעורים אספו ציוד וביגוד והעבירו דרך אנשי קשר.
בנייה חדשה: אילן אופיר רכז המשק דיווח כי אין עדיין תאריך להתחלת הבנייה. נדרש מסמך של הסרת צורך בתשלום היטל השבחה על הקרקע וזה בטיפול משפטי שלנו מול אנשי רשות מקרקעי ישראל. הועברו תוכניות הבנייה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה ומחכים לאישור תוכנית הנדסית של הבית הראשון. אישורה יהווה פתח לאישור מהיר של יחידות דיור נוספות, דומות לה.
דירות פנויות: ועדת דיור עשתה רשימת דיור פנימי מעודכנת, והיא פועלת לשיבוץ משפחות חברים ונקלטים פוטנציאליים למספר דירות שהתפנו בקיבוץ. בחלק מהדירות יש צורך לצבוע או לבצע עבודה מסוימת, אך המטרה היא להתחיל לשחרר “פקק” את מצוקת הדיור בתוך הקיבוץ ובמקביל להפנות דירות פנויות לקליטה .
רשם: אביב לשם